Geschiedenis van EVP

Het was Thomas Edision die eind negentiende en begin twintigste eeuw voor het eerst bezig was met de ontwikkeling van een apparaat om contact te krijgen met Gene Zijde. Dit was echter zonder succes. Het was Friedrich Jürgenson die als eerst berichten van overleden dierbaren ontdekte. Dit gebeurde bij stom toeval. Friedrich Jürgenson was iemand die altijd bezig was met film- en geluidsopnamen. Op een dag was Friedrich Jürgenson bezig met het opnemen van de geluiden van vogels. Bij het afspelen van deze opname, ontdekte hij hierin de stemmen van zijn overleden moeder en enkele overleden vrienden. Bij latere opnames gebeurde dit steeds vaker. Over het verschijnsel heeft Friedrich Jürgenson het boek "Voices from Space" geschreven.

 

 

EVP opnemen

Voor het opnemen van EVP zijn verschillende methoden. De meest gebruikte methoden zijn de schaaldraaimethode en de conservenmethode. Bij beide methoden biedt men achtergrondgeluid aan. Er wordt geclaimd dat de entiteiten deze ruis omvormen tot verstaanbare taal.

 

Schaaldraaimethode

Bij de schaaldraaimethode blijft men aan de zenderknopdraaien terwijl er vragen aan de overledene worden gesteld. Hierbij ontstaat een achtergrondruis die door de overledene wordt gebruikt als klankkast. Er wordt gezegd dat zij dit kunnen doen door magnetische velden aan te leggen.

 

Conservenmethode

Bij de conservenmethode gebruikt men een mengelmoes van twee of meer talen door elkaar als achtergrondruis. Omdat er zoveel klanken worden gegenereerd, zou het voor de entiteiten gemakkelijk zijn om deze te gebruiken als klankkast.

 

 

Pareidolie en EVP

Sceptici zeggen dat het herkennen van stemmen in de opnamen een vorm is van pareidolie. Dit is een psychologisch effect waarbij de hersenen herkenbare patronen proberen te herkennen in ruis. Denk bijvoorbeeld aan het zien van gezichten in wolken. Op foto's van de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001 zag men allerlei gezichten van demonen in de rook. Ook dit is een vorm van pareidolie.

 

 

EVP in films

In 2005 kwam een film uit over EVP. Deze film heet White Noise. In deze film probeert een vermiste vrouw contact met haar man op te nemen via de radio en de televisie.