Het idee achter EVP is dat de geesten met behulp van een magnetisch veld een geluidsopname kunnen beïnvloeden en zo een boodschap kunnen achterlaten. Bij het afspelen van de opname zijn de berichten van de overleden zielen vervolgens te horen. Wie denkt dat je een paragnost of medium moet zijn om EVP op te nemen, heeft het mis. Iedereen kan bandstemmen opnemen met behulp van een simpele basisuitrusting.

 

De uitrusting voor het opnemen van EVP berichten is vrij simpel. Meestal worden de paranormale stemmen opgenomen met behulp van een voice recorder (dictafoon) of met behulp van de computer. Vroeger werd vooral de bandrecorder gebruikt. Verder moet bij de meeste methoden voor het opnemen van EVP een achtergrondgeluid worden aangeboden. De geesten gebruiken dit achtergrondgeluid als het ware als klankkast. Voor het achtergrondgeluid is het handig om één of meerdere radio's of televisietoestellen in het bezit te hebben.

 

 

De diverse methoden voor het opnemen van EVP

EVP opnemen kan op verschillende manieren. Dit artikel beschrijft de methoden die het meest worden gebruikt.

 

Conservenmethode

Bij de conservenmethode maak je een opname van een buitenlandse taal die je niet verstaat, bijvoorbeeld Russisch. Maak een tweede opname van een andere taal die je ook niet verstaat, zoals bijvoorbeeld Italiaans. Als je nu de twee talen tegelijk afspeelt, hoor je een rare mengelmoes van twee talen dor elkaar. De stemmen kunnen deze 'mengtaal' gebruiken als klankkast om hun antwoorden mee te vormen.

 

Start nu een nieuwe opname. Speel de twee talen tegelijkertijd af en stel je voor aan de entiteiten. Zeg je naam en zeg de datum. Stel een vraag en wacht steeds 10 seconden zodat de entiteiten kunnen antwoorden.

 

Wanneer je klaar bent met opnemen kun je de opname afluisteren. Het kan soms even duren voordat je antwoorden hoort want het herkennen van EVP berichten vereist enige training. Soms moet er ook filtering worden toegepast op de opname of moet de opname worden vertraagd of versneld om de EVP berichten te horen.

 

ITC video

ITC Video is een relatief nieuwe vorm van transcommunicatie met entiteiten. ITC staat voor Instrumental TransCommunication (ITC). Men richt een videocamera op de TV en laat vervolgens het opgenomen beeld op diezelfde TV afspelen. Dit beeld op de TV wordt dus weer gefilmd door de camera. Men zegt dat wanneer je het opgenomen stuk beeldje voor beeldje afspeelt, je beelden van entiteiten ziet.

 

Jürgenson frequentie

Deze frequentie is vernoemd naar de ontdekker van EVP berichten, Friedrich Jürgenson. Deze frequentie zit op 1485.0 kHz. Echter wordt er soms radio op deze frequentie uitgezonden, dus wat men moet zoeken als achtergrond is een zender met een golvende ruis tussen de 1200 en 1500 kHz.

 

Schaaldraaimethode

Voor de schaaldraaimethode moet je een opname apparaat en een radio paraat hebben. Begin met opnemen. Stel je voor, zeg je naam en zeg de datum. Zeg dat je contact zoekt met een overleden dierbare.

 

Tijdens het opnemen draai je met de zenderknop over de middengolf van de radio. Als het goed is hoor je dan allerlei zenders voorbij gaan. Dit noemt men de schaaldraaimethode.

 

Stel je vragen met elke keer 10 seconden pauze tijdens de vragen. Blijf draaien aan de zenderknop van de radio. De entiteiten gebruiken het aangeboden geluid om te antwoorden.

 

Luister nu de opname één of meerdere malen af. Soms is het nodig de geluiden te filteren of te vertragen om de EVP berichten duidelijk te horen. Geduld is hierbij belangrijk!

 

 

EVP opnemen met speciale software

Tegenwoordig bestaat er voor alles software en zo ook voor het opnemen van EVP. Het is ten eerste een goede zaak om goede software te hebben voor het opnemen en filteren van EVP berichten. Veelgebruikte programma's zijn dan ook CoolEdit en GoldWave. Daarnaast is er ook software die specifiek voor het opnemen van EVP bandstemmen bedoeld is.

 

Ten eerste is er EVP Assistant. EVP Assistant kan verschillende soorten ruis genereren dat is bedoeld als achtergrondgeluid tijdens de EVP sessie. EVP Assistant kan witte ruis, roze ruis, bruine ruis, watervalruis en Spiricom-ruis genereren.

 

Ook kun je gebruik maken van EVPmaker. Met EVPmaker kun je een opname van spraak in kortere delen van geluid splitsen. Hierdoor wordt de gesproken taal onverstaanbaar. Dit is uitermate geschikt om te dienen als achtergrondgeluid tijdens een EVP sessie.

 

De Nederlandse programmeur Ralph Hummeling heeft het programma SpiriGate geschreven. Dit programma maakt softwarematig gebruik van de meest geavanceerde digitale geluidsanalyse technieken. Het laat ook direct zien als het denkt een boodschap van een geest of overledene ontvangen te hebben. Een must-have voor elke bandstemopnemer.