EVP berichten zijn gesproken boodschappen die vermoedelijk komen van overledenen of geesten (meestal entiteiten genoemd). EVP berichten worden over het algemeen ontvangen via de radio of de televisie. EVP staat voor Electronic Voice Phenomena. Dit betekent: het elektronische stemmenfenomeen. Men heeft tot nu toe geen wetenschappelijke verklaring voor deze stemmen kunnen geven. Daarom kan EVP als een onverklaarbaar en dus als een paranormaal fenomeen worden gezien.

 

Voor het opnemen van EVP berichten gebruikt men meestal een computer of een ouderwetse bandrecorder. In de meeste gevallen biedt men met behulp van een radio of televisie een achtergrondgeluid aan. Dit achtergrondgeluid kan door de entiteiten worden omgevormd tot voor de bandstemopnemer herkenbare taal.

 

 

Geschiedenis van EVP

Het bestaan van EVP berichten is als eerst ontdekt door de Zweedse Friedrich Jürgenson. Friedrich Jürgenson ontdekte de EVP berichten bij toeval. Hij was iemand die hield van het opnemen van vogelzang. Friedrich Jürgenson ontdekte echter dat in zijn opnamen niet alleen vogelgeluiden te horen waren. Hij ontdekte in zijn opnamen ook de stemmen van zijn overleden vrienden! Het is Friedrich Jürgenson gelukt om met de stemmen contact te krijgen. Over dit contact schreef hij het boek Communicating with the dead. Dit boek is ook vertaald naar het Nederlandse Gesprek met de doden.

 

Mensen over de hele wereld waren gefascineerd door de EVP berichten. In Nederland was Branton de Geus de bekendste opnemer van EVP berichten. Over zijn ervaringen schreef hij het boek Bandstemmen... en zij leven verder zonder lichaam.

 

 

Categorieën

Bij het opnemen van EVP is niet elk bericht dat van geesten afkomstig is even goed te horen. Men heeft daarom een classificatie gemaakt van de verstaanbaarheid van de stemmen.

 

 

Klasse A stemmen

EVP berichten in klasse A zijn voor de meeste mensen duidelijk te verstaan. Vaak hoeft men geen filtering of bewerking toe te passen om het EVP bericht te ontdekken.

 

 

Klasse B stemmen

Voor het ontdekken en verstaan van EVP berichten in klasse B is al wat meer concentratie en geduld nodig. Soms helpt het om de stemmen te filteren en te bewerken, zodat de EVP berichten beter te verstaan zijn.

 

 

Klasse C stemmen

Klasse C berichten zijn zo moeilijk te verstaan dat men er eigenlijk alles van kan maken. De ene persoon kan er een complete volzin in horen, terwijl de andere persoon alleen maar wat ruis hoort.

 

 

Software voor het opnemen van EVP

Voor het opnemen van EVP is diverse software beschikbaar.

 

 

EVP Assistant

Met het gratis programma EVP Assistant kunnen verschillende soorten ruis worden gegenereerd als achtergrond geluid bij het opnemen van EVP berichten. Soorten ruis die nu met EVP Assistant kunnen worden gegenereerd zijn:

 

  1. Witte ruis
  2. Roze ruis
  3. Bruine ruis
  4. Waterval
  5. Spiricom

 

Je kunt ze individueel en tegelijkertijd afspelen. Via een zoektocht in Google op "EVP Assistant" kun je de software vinden.

 

 

EVPmaker

Met EVPmaker kun je een achtergrondruis genereren die geschikt is voor het opnemen van EVP. Het programma verdeelt een opname van spraak in kortere gedeelten. Hierdoor is de spraak niet meer te verstaan. Er ontstaat een soort mengtaal die geschikt is als achtergrondruis voor EVP.

 

 

SpiriGate

Het SpiriGate project heeft als doel om het EVP berichten fenomeen aan een technisch onderzoek te onderwerpen en met behulp van moderne digitale geluidstechnieken tot de best hoorbare EVP berichten te komen. Hiertoe is een apparaat ontworpen en wordt een computerprogramma ontwikkeld. De hoofddoelen van het SpiriGate project zijn:

 

  1. Geluidsopname van de hoogst mogelijke kwaliteit
  2. Toepassing van de meest geavanceerde digitale geluidsanalyse technieken
  3. Directe weergave van de EVP berichten
  4. Bewaren van de geluidsopnamen voor eventuele nabewerking

 

 

Communicatievormen naast EVP

Naast EVP zijn er ook andere manieren om met het hiernamaals te communiceren.

 

 

Channeling

Bij channeling neemt een entiteit, zoals een engel of een overledene tijdelijk het lichaam van een levend persoon over. Hierbij hoeft een medium niet altijd diep in trance te gaan. Sommige mensen hoeven zich alleen maar op de overledene te concentreren, en zij kunnen al channelen. Voor channelen moet je heel goed leren luisteren naar jouw innerlijke stem. Je kunt door middel van channeling bijvoorbeeld met jouw geleidegids communiceren.

 

 

Ouijabord

Het bekende en tevens beruchte glaasje draaien. Bij gebruik van het ouijabord moet je zeer sterk in je schoenen staan. Een ouijabord is een bord waar alle letters van het alfabet en de cijfers nul tot en met negen op staan. Je legt een glas ondersteboven op het bord, legt jouw vinger op het glas en stelt vragen aan de entiteit. Het glas begint te schuiven naar de verschillende letters. De letters achter elkaar gelezen vormt het antwoord van de geest.

 

 

Automatisch schrift

Sommige mensen kunnen door middel van automatisch schrift communiceren met overledenen. Zij concentreren zich met al hun zintuigen op de persoon met wie zij willen schrijven en ontspannen hun hand. De geest gebruikt de hand van het medium om te schrijven. Ook bij het automatisch schrift is het heel belangrijk dat je de innerlijke kalmte zoekt, zodat de entiteit zijn werk kan doen.

 

 

EVP berichten en sceptici

Sceptici zeggen dat EVP een vorm is van pareidolie (of pareidolia). Bij dit psychologische effect proberen onze hersenen herkenbare patronen te herkennen in ruis. En vaak in de vorm van stemmen. Dat bandstemopnemers er paranormale stemmen in horen, komt door dit psychologische effect, beweren de sceptici. Een ander voorbeeld van pareidolie of pareidolia is het gezien van gezichten in wolken of het zien van het gezicht van Satan op foto's van de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001.